5 טיפים מנצחים להתמודדות עם הפרעות שינה אצל ילדים

תוכן עניינים

בעיות שינה יכולות לפגוע גם בילדים וגם בהוריהם עקב חוסר שינה. לא מעט הורים מתוסכלים ולא מודעים לכך שילדם סובל מבעיות שינה.
הפרעות שינה אצל ילדים יכולה לקרות בכל גיל. הפרעות אלו מטרידות ופוגעות בתפקוד ובהתפתחות הילד.

הורים רבים לא יודעים איך להתמודד עם המצב המתסכל הזה או למי פונים. תפקיד מאמר זה הוא בעצם לתת לכם את הידע למי פונים ואיך מטפלים בהפרעות שינה אצל ילדים באמצעות 5 טיפים מנצחים!

מה אומר הביטוי: הפרעות שינה אצל ילדים

לפני שנצלול לטיפים לטיפול בהפרעות שינה אצל ילדים, עלינו להבין קודם כל מה הבעיה שעליה אנחנו מדברים. הפרעות שינה הן שםהפרעות שינה אצל ילדים יכולה לקרות בכל גיל. הפרעות אלו מטרידות ופוגעות בתפקוד ובהתפתחות הילד. כולל לקשת הפרעות שינה אצל ילדים בגילאים שונים (יש לציין כי אם לא מטפלים בזמן בבעיות אלו הן עלולות להמשיך גם לגילאים בוגרים).

הפרעות שינה אצל ילדים בגיל הגן יכולות לנבוע ממגוון של בעיות כמו: בעיות רפואיות, בעיות נפשיות והרגלי שינה לקויים. אצל ילדים יש לא מעט בעיות שינה נפוצות, להלן כל הבעיות הנפוצות:

  • יקיצות שינה – ילד שמתעורר הרבה באמצע הלילה בגלל סיבות שונות.
  • זמן ערות גדול בלילה – זוהי בעיה שהילד יכול להישאר ער כמעט כל הלילה ולא לישון בכלל.
  • קושי בהירדמות – ישנן הרדמות שלא קל להתמודד עימן משום שהילד תלוי בגורם חיצוני: הנקה, בקבוק או סיפור לפני השינה אצל ילדים גדולים יותר.
  • קימה מאוד מוקדמת בבוקר – ישנם ילדים שקמים לפני 5 לפנות בוקר.

טיפ ראשון: גיוון הרגלי השינה אצל תינוקות – שיטת 5 הדקותהפרעות שינה הן שם כולל לקשת הפרעות שינה אצל ילדים בגילאים שונים (יש לציין כי אם לא מטפלים בזמן בבעיות אלו הן עלולות להמשיך גם לגילאים בוגרים).

זוהי שיטה מוכרת ומוקבלת לטיפול בהפרעות שינה אצל תינוקות. שיטה זו מצריכה שיתוף פעולה בין ההורים לתינוק שלהם. ההורים נדרשים להשכיב את התינוק לישון עם טקס השינה, וכשהתינוק מתחיל לבכות יש לתת לו בקבוק במשך חמש דקות.

לאחר הבקבוק, נסו להרגיע את התינוק עם מוצץ או בקבוק מים מבלי להוציא את התינוק מהמיטה. וכשסיימתם להרגיע את התינוק, תוכלו לצאת בשקט מהחדר שלו. המשיכו עם אותה הפעולה עד שתינוקכם נרדם לגמרי. לעיתים ייקחו מספר שעות או ימים עד שהתינוק ילמד. בזכות שיטה זו התינוק לומד להרדים את עצמו.

טיפ שני: הקלה בהירדמות ע"י טקס שינה

טקס שינה נועד בשביל להכין את התינוק או הילד הבוגר יותר לשינה.
טקס זה מאותת לילד שעוד מעט צריך ללכת לישון. מבחינה פסיכולוגית הוא עוזר להיפטר מהערות, מהפעילות ומשאר הדברים ופשוט ללכת לישון רגוע ושלו.

עזרו לילדכם להבדיל בין יום לילה באמצעות טקס השינה. בשביל שהם יוכלו להבין זאת ערכו איתם שיחה בגובה העיניים, הסבירו להםנחירות אצל תינוקות את ההבדל ושטקס השינה נועד לעזור לו להבדיל טוב יותר בין יום ללילה.

טקס השינה יכול לכלול בתוכו: אמבטיה, ארוחת ערב, צחצוח שיניים סיפור או מוזיקה לפני השינה. אתם אחראים איך נראה טקס השינה של ילדיכם. חשוב לזכור, שכל גיל מצריך התאמה מחדש לטקס השינה ולצרכי ילדיכם.

סיימו את טקס השינה שילדיכם במיטה. עודדו אותו להירדם בכוחות עצמו במיטה שלו מבלי לקום ממנה. אולי בתחילה לילד יהיה קשה לקבל זאת, אבל עם הזמן והתמדה ילדכם ילמד.

טיפ שלישי: חפץ מיוחד המשרה ביטחון על ילדנו

חפץ מיוחד יכול להיות צעצוע או משהו אחר, אבל הוא מסמל לילד שהוא תחליף לאימא במהלך הלילה. לאט לאט הילד מתרגל לחפץ במקום להוריו. ולכן, החפץ גורם לילד להרגיש בטוח בלילה במיטה, ומקל על הפרידה מההורים.

טיפ רביעי: הפקדה על ספורט ותזונה נכונה

הקפדה על פעילות ספורטיבית

פעילות גופנית במהלך היום חשובה משום שהיא מסייעת לגוף לבצע את המעבר בין מצבי השינה השונים. בנוסף, ספורט מוציא אנרגיותדום נשימה זכויות רפואיות מרובה מה שתורם לשינה עמוקה יותר במהלך הלילה.

לאחר הפעילות הגופנית חשוב מאוד לשמור כי ילדיכם ינוח ולא ירדם. עדיף לסיים את המנוחה כמה שעות לפני הכניסה למיטה.
לאחר פעילות ספורטיבית הגוף משחרר אדרנלין ועלייה בחום הגוף, והם עלולים לחבל בשינה.

וכאמור, זה עובד גם לצד השני ולא רק מזיק. מחקרים הוכיחו שאיכות השינה של ילדים המבצעים ספורט סדירה הינה גבוהה יותר משל ילדים שלא עושים פעילות ספורטיבית כלשהי. פעילות ספורטיבית סידרה כוללת מפגשים של לפחות שלוש פעמים בשבוע.

חשוב מאוד לזכור כי לוקח זמן עד שנכנסים לכושר ומרגישים שינוי. לכן, צריך להיעזר בסבלנות ולא לחפש גלולות קסם שלא קיימות…

תזונה נכונה

מנעו מילדיכם אכילה של נשנושים עתירי מלח או סוכר לפני השינה. מומלץ לתת ארוחה בריאה ומזינה הכוללת בתוכה את הפריטים הבאים: ירקות, ביצה ולחם.

במידה וילדיכם רעב לקראת שעת השינה אפשר לתת לו כוס של חלב חם, קרקר או פרוסה עם ממרח לא מתוק. הסיבה שלא כדאי לאכול סוכר לפני השינה היא כי סוכר גורם לעוררות.

בנוסף, מומלץ להקפיד על כך שילדיכם ישתה מספיק כמות של מים ופחות משקאות מוגזים או מתוקים. הם עלולים לפגוע בשיניים של הילדים.

טיפ חמישי: הכנסת היגיינת שינה לחייהם של ילדיכם

עוד שיטה מאוד מומלצת ע"י מומחים היא היגיינת שינה.
מהי בעצם היגיינת שינה?

היגיינת שינה היא שם כולל לסט הרגלים ושינויים בסדר היום שמטרתם להקל על תהליך ההירדמות והשינה.

להלן מספר כללים בהיגיינת שינה:

  • הימנעות משתיית משקאות מוגזים לפני השינה – ילדים בגילאים שונים נוטים לשתות הרבה משקאות מוגזים או מתוקים. משקאות אלו עתירי סוכר וקפאין. שני חומרים אלו מעוררים, ולכן הם לא כדי לשתות אותם לפני שינה.
  • הרגילו לאווירת חושך בלילה בחדר הילדים – אווירת חושך במהלך תהליך ההירדמות ע"י הזרמת מלטונין (זהו ההורמון שאחראי על תחושת עייפות ושינה).
  • המיטה נועדה אך ורק לשינה – ערכו שיחה עם ילדיכם בגובה העיניים והסבירו לו כי המיטה נועדה לשינה ולא למשחק או לשימושים אחרים.
    דאגו כי לא יחסר שום דבר לילדכם במיטה, משמיכה מחממת עד לצעצועים אהובים וכו'.
  • שמירה על אווירה שקטה מחוץ לחדר הילד – כדאי מאוד לשמור על השקט ולהדליק אור במסדרון. יש לא מעט הורים שירגילו את ילדיהם לישון עם רעש טלוויזיה וכו' – זה פחות מומלץ כי הילד חשוף לרעשים בלתי רצויים העלולים להירדמות.
  • אין כניסה למסכים לחדר הילדים – מחקרים הוכיחו כי מסכים שונים כמו: אייפד, טלוויזיה ומחשב פוגעים בהירדמות ובאיכות השינה הכללית.
  • ערכו שיחה עם ילדיכם והסבירו להם את חשיבות השינה ללא הנייד והשאירו אותו מחוץ לחדרו.

טיפ נוסף, מנעו מילדיכם צפייה בבוקר של תוכניות טלוויזיה משום שזה יחסוך לו סיבה לקום מוקדם בבוקר.

לסיכום, מאמר זה חשף בפיניכם 5 טיפים מנצחים לטיפול בהפרעות שינה אצל ילדים. כל דרך שצוינה במאמר מתאימים לכל הגילאים בהתאם לצרכים שלהם. במידה ואתם עדיין צריכים עזרה בטיפול בבעיה, צרו איתנו קשר לשיחת התייעצות, ואנחנו נעזור לכם להתמודד עם הבעיה ביחד.

מאמרים נוספים