אנשים רבים מדווחים על חלום בו מישהו רודף אחריהם ורוצה לפגוע בהם והם אינם מצליחים לזוז ולברוח, וחווים תחושה של שיתוק.
רבים אחרים מדווחים על חלום בו משהו רע קורה, הם רוצים לצעוק כדי לקבל עזרה, אך אינם מצליחים להוציא קול מגרונם. תחושות אלה של שיתוק או חוסר יכולת להוציא קול בזמן השינה נובעות ממצב טבעי השייך לתהליך השינה, אשר במסגרתו המוח מפריש חומרים שגורמים לשיתוק זמני של השרירים.
מטרתו של שיתוק זה היא למנוע מהאדם לבצע את הפעולות עליהן הוא חולם. אולם ישנם מצבים שבהם הגוף "מתבלבל" וממשיך להעביר את מסרי השיתוק לשרירים גם כאשר האדם נמצא כבר במצב של ערות. מצבים אלה נקראים: "שיתוק שינה".
מהו שיתוק שינה?
שיתוק שינה הוא מצב בו לאחר שהאדם התעורר משנתו הוא אינו מצליח להניע את האיברים בגופו וחווה שיתוק. בנוסף, פעמים רבות האדם גם אינו מצליח לדבר או להוציא קול מגרונו. למעשה הדבר היחיד שהאדם הסובל מן הבעיה יכול לעשות הוא לפקוח את העיניים.
מצב זה יכול להיות מצב מעורר חרדה. במיוחד כאשר לעתים הסיטואציה יכולה להיות מלווה בהזיות הקשורות, לרוב, לחלום רע (האדם שומע צעדים רמים ומפחידים שמתקרבים אליו, חריקה של הדלת, ועוד).
האם מדובר בתופעה מסוכנת?
שיתוק שינה איננה תופעה מסוכנת כלל. למעשה זו תופעה נפוצה אשר אנשים רבים חווים אותה לפחות פעם אחת בחייהם.
הסיבה לתופעה היא כנראה עקב בלבול של הגוף אשר ממשיך לשדר מסרים של שנת REM למרות שהאדם כבר ער.
שנת REM הינו השלב של שנת חלום. בשלב זה של השינה המח עובד ממש כמו בזמן ערות והאדם חולם. אך הגוף עצמו, השרירים משותקים.
זהו מנגנון אשר בא להגן על הגוף מפני ביצוע הפעולות עליהן חולמים בחלום. בזמן חלימה אדם יכול לחלום שהוא בורח, קופץ ממגדל ואפילו עף. המח שומר שהגוף לא יבצע בפועל פעולות אלה, אחרת תוצאת החלום עלולה להיות קטלנית.
נמצא כי התופעה שכיחה יותר במצבים של שינה על הגב, או בתקופות של לחץ או מתח.
כיצד להתמודד עם שיתוק שינה?
כאמור שיתוק שינה הינה תופעה נפוצה ולא מסוכנת. יחד עם זאת היא עלולה להיות מאד מפחידה ומעוררת חרדה. מצב שבו אדם בריא לחלוטין מוצא עצמו ער ולא מסוגל להזיז את ידיו ורגליו הוא מצב מפחיד מאד.
החרדה גוברת במצבים בהם האדם שומע קולות מפחידים הקשורים לחלום, אך אינו יכול לעשות דבר. תחושת חוסר האונים היא תחושה מלחיצה מאד.
כאשר חווים את התופעה, חשוב לנסות ולהירגע, במיוחד אם מדובר בתופעה שחוזרת על עצמה. חשוב שהאדם ירגיע את עצמו בכך שמדובר בתופעה חולפת, שכיחה ולא מסוכנת. ויבין שהוא בעצם "תקוע" בין המציאות לחלום.
ישנם כמה דברים שמי שנתקל בתופעה יכול לעשות, ראשית, ניתן לשלוט בחלום עצמו. הרי המחשבות אינן משותקות והאדם כבר ער. לכן, חשוב להסית את החלום לחלום חיובי וטוב, להבין שהמחשבות השליליות הן "זנבות" של חלום רע שעוד מעט ויתפוגג.
ברגע שמחדירים מחשבות חיוביות, הגוף נרגע והשיתוק לאט לאט חולף.
דבר שני שאפשר לעשות הוא "להילחם" בשיתוק. לנסות בכל דרך להפעיל את הידיים והרגליים עד שלאט לאט המסר יעבור למח, והוא ייתן אישור לשרירים לשוב ולפעול.
שיתוק שינה ונרקולפסיה
שיתוק שינה הוא אחד הסימפטומים בהפרעת שינה כוללנית יותר הנקראת נרקולפסיה. הלוקים בהפרעה סובלים משיתוק שינה לפני ואחרי השינה, ולפעמים אף באמצע היום.
שיתוק שינה היא תופעה נפוצה ולא מסוכנת, הנובעת מהתנגשות בין זמן החלום לזמן הערות.
מי עשוי לסבול משיתוקי שינה שונים באחוזים גבוהים יותר?
אחד המקרים החשובים והמתקדמים ביותר בנושא שיתוקי השינה, מצביעה על השכיחות של תופעת שיתוקי השינה, והשכיחות היא למעשה גבוה הרבה יותר משחשבנו. על פי אותו המחקר אשר פורסם בשנת 2000, שיתוק שינה היא תופעה אשר עשויה ועלולה להתרחש אצל בני 7 אחוז מבני האדם בעולם, לפחות פעם אחת בחיים. שיתוק שינה היא הפרעה אשר נפוצה ומופיעה לראשונה אצל אנשים אשר סובלים ממנה כבר בגיל ההתבגרות. שיתוקי שינה מופיעים על פי אותו המחקר אצל נשים ואצל גברים כאחד, ובאחוזים שווים פחות או יותר. בנוסף, אין איזה הוכחה חותכת לכך ששיתוקי שינה עוברים באופן גנטי, אולם, מחקרים רבים מראים כי אצל משפחות מסוימות ישנו סיכוי גבוה יותר לסבול משיתוקי שינה מאשר אצל משפחות אחרות.
גורמים נוספים שעשויים להיות קשורים להופעת שיתוקי שינה אצל אנשים
- שגרת שינה לא קבועה – לכן חשוב לנסות כן לשמור על שעות שינה קבועות, הן כאשר הולכים לישון בלילה והן כאשר קמים בבוקר.
- מצבים נפשים קשים, זאת לדוגמת חרדה, דכאון, מניה דיפרסיה, וכיוצא בזאת- במצבים כאלה חשוב קודם כל לטפל במצב הרגשי או הנפשי המורכב ורק לאחר מכן לטפל בשיתוק השינה.
- מחסור תמידי בשעות שינה- לשינה תפקיד חשוב מאוד והיא משפיעה על תפקודן התקין של כל מערכו תהגוף.
- שינה בתנוחות לא נוחות, זאת לדוגמת שינה על הגב
- הפרעות שינה נוספות
- שימוש התמכרותי בחומרים ממכרים, זאת לדוגמת סמים, אלכוהול, וכיוצא בזאת
- תרופות ספציפיות שעשויות להגדיל את הסיכוי לחוות שיתוקי שינה, זאת לדוגמת תרופות לאנשים שמתמודדים עם הפרעות של קשב וריכוז
כיצד ניתן לאבחן שיתוק שינה?
לרוב, מדובר על אבחנה שיכולה להתבצע באופן עצמאי, ואין סיבה ממשית לפנות לרופא או למעבדת שינה לצורך אבחון של תופעה זו. במדיה שאתם או אחד מהקרובים שלכם לא מסוגלים לזוז, או לדבר במשך מספר דקות בזמן ההירדמות, ככל הנראה שאתם סובלים משיתוק שינה חוזר ונשנה. אולם, אין צורך לפנות לרופא בשל הופעת התסמינים הללו.