מהי סקס-סומניה?

תוכן עניינים

 

סקס-סומניהרוב האנשים מכירים את תופעת הסהרורי, שבה אדם השרוי בשינה עמוקה קם ומתחיל להסתובב בבית. היבט נוסף אשר מתרחש במהלך שלב זה של מחזור השינה, הוא סקס-סומניה (sexomnia).

בשלב זה האדם פועל מינית מתוך שינה. בניגוד לתופעת הסהרוריות, תחום זה אינו ידוע ואינו מובן.

כמו סהרוריות, גם סקס-סומניה היא פעילות חריגה אשר מתרחשת במהלך השינה, אך היא נחשבת לעיתים לאגרסיבית מבחינה מינית. התופעה באה לידי ביטוי בעיסוק במעשים מיניים, דוגמת אוננות, ליטוף, יחסי מין רגילים ויחסי מין אנאליים ולפעמים אונס, כאשר אלו מתרחשים מתוך שינה.

לדברי הרופאים, התופעה דומה להליכה מתוך שינה, אך זהו מצב רפואי נפרד.

אדם הסובל מסקס-סומניה פועל מתוך שינה עמוקה, ובדרך כלל אינו זוכר את המקרה ביום שלמחרת, ואף מכחיש אותו.

מה גורם לסקס-סומניה?

מומחים אינם יודעים בדיוק מה גורם לתופעה, אך יחד עם זאת, קיימים מספר גורמי סיכון מובהקים אשר גורמים לתופעה להתרחש בקרב אנשים מסוימים יותר מאשר אצל אחרים.

לדברי מנהל המרכז להפרעות שינה באוניברסיטת סנט לואיס, מקרים רבים של סקס-סומניה מתרחשים בזמן מחזור השינה המשני והתופעה מתרחשת לצד הפרעות שינה אחרות, כגון מניעת שינה או דום נשימה בשינה.

התופעה עלולה להיגרם כתוצאה מתרופות מסוימות, מתח, עייפות, חוסר בשינה מספיקה, והפרעות שינה ראשוניות. יתכן שקיים גם מרכיב גנטי של הפרעות שינה במשפחה. גם סמים ואלכוהול נחשבים לגורמי סיכון אשר גורמים לפרוץ התופעה.

גברים נוטים יותר מנשים לחוות תופעת סקס שינה, אם כי שניהם יכולים להיות מושפעים מהתופעה, והשכיחות שלה גדולה יותר ממה שאנשים מבינים, אך בשל המבוכה ועוגמת הנפש הכרוכים במצב, אנשים נמנעים מלדווח עליה.

אין צורך להתבייש בתופעה, אך יש להבינה היות והיא עלולה לגרום לבעיות ביחסים אם לא תטופל.

חשוב להבין, כי התנהגות זו היא בלתי רצונית. למעשה, ברוב המכריע של המקרים, מדובר בהתנהגויות מיניות המנוגדות להתנהגויות הרגילות של האדם.

אבחון

על מנת לטפל ביעילות בסקס-סומניה, נדרש אבחון בסיסי של הפרעות שינה אחרות. אם המטופל סובל מהפרעות שינה אחרות שלא טופלו, הן עלולות להוביל לפרוץ התופעה.

האבחון מתחיל בראיון קליני זהיר עם המטופל ובן משפחתו. בראיון הם מתבקשים להבהיר את תדירות התופעה, כמה זמן היא נמשכת, תיאור מדויק שלה והעיתויים בהם היא פורצת.

טיפול בסקס-סומניה

קיימים היום טיפולים רפואיים והתנהגותיים מעולים להפרעה זו. כבר אין צורך להסתירה, ובטח שלא להימנע מלדבר עליה. זוהי הפרעה רפואית אשר ניתנת לטיפול בהצלחה.

רופאים הצליחו לטפל בהפרעה בעזרת מספר תרופות הרגעה ותרופות נגד דיכאון, למרות שלא נמצא קשר בין התופעה לבין הפרעות פסיכיאטריות, טיפול זה נמצא יעיל ברוב המקרים, והוא ניתן תוך פיקוח הדוק על המטופל במשך מספר חודשים על מנת לוודא את יעילות הטיפול.

גישה טיפולית חשובה נוספת היא יצירת סביבה בטוחה עבור הסובלים מהתופעה, לצד שינויים באורח החיים.

מומלץ לשקול שינה בחדר נפרד, נעילת דלתות או אפילו הצבת אזעקה על הדלתות על מנת להעיר את תושבי הבית ולגרום להם להיות מודעים למתרחש. חשוב להיות ערני להתנהגות המטופל ולהגן עליו.

אם מתברר כי ההפרעה נגרמה כתוצאה משימוש בסמים ואלכוהול, חשוב לטפל במצב באופן יסודי. יש לוודא שהחולה מקבל כמות מספקת ואיכותית של שינה, שהוא נמנע מתרופות מסוימות, נגמל מסמים ואלכוהול, ומקבל טיפול בהפרעות שינה בסיסיות דוגמת תסמונת רגליים חסרות מנוחה או דום נשימה בשינה על מנת להעלים לחלוטין את התופעה.

איזה חתך של האוכלוסייה עלולים לסבול מתופעת הסקס סומניה?

במרב המקרים שמתועדים ומוכרים לרופאה העולמית, מקרים של סקס סומניה מתועדים בעיקר אצל גברים בגיל השלישי, כלומר אצל גברים מבוגרים. אולם, מדובר על תופעה אשר קיימת ומופיעה גם כן אצל מתבגרים, אולם, אצל מתבגרים מדובר על תופעה שמופיעה לעתים רחוקות הרבה הרבה יותר. במרב המקרים המתועדים של אנשים שסובלים מסקס סומניה, מדובר על מקרים אשר מתרחשים בחדר המיטות, אולם, חלק אחר מהדיווחים מראה כי סקס סומניה יכולה להופיע במקומות שונים שהם לא חדר המיטות. בנוסף, ישנם מקרים מתועדים של סקס סומניה אשר מופיעה אצל נשים, אולם, נשים נוטות לסבול מסקס סומניה באחוזים נמוכים בצורה חד משמעית מהאחוזים שגברים נוטים לסבול מתסמונת רפואית זו.

בניגוד למה שחשבתם – סקס סומנה היא לא הפרעה נפשית בלבד

דבר ראשון, סקס סומניה לא יכולה להתגלות לבד, אלא יש צורך בשינה משותפת עם בן זוג על מנת להבחין כי תופעה זו קיימת אצל אדם מסוים. התופעה עולה, בעיקר במקרים שבהם אחד מבני הזוג סובל מתופעות ותסמינים שונים של סקס סומניה, והפרעה זו מפריעה ופוגעת בבן הזוג שחולק עם האדם שסובל מתסמיני הסקס סומניה את השינה במיטה המשותפת. בנוסף, אנשים רבים שסובלים מסקס סומניה לא מוכנים להשלים עם העובדה שהם מתמודדים עם התסמונת הרפואית הזו, ואנשים רבים נוטים להכחיש את התופעה הזו אצלם.

גם כאשר אדם שסובל מתופעת הסקס סומניה פונה לטיפול הרפואי, לעתים קרובות האבחון שמתבצע אצל אנשים שסובלים מסקס סומניה היא שגויה, ואותם אנשים מופנים בסופו של דבר לטיפול פסיכותרפי – טיפול שלא מתאים למי שמתמודד עם סקס סומניה. דבר כזה, עשוי לעכב את הטיפול וההתקדמות אצל אנשים שסובלים מתופעה רפואית זו.

בכל אופן, מצד אחד מדובר במצב שהוא מאוד מורכב, גם מבחינה נפשית ורגשית, אך גם מבחינה רפואית ובשונה מבעיות שינה אחרות, כאן יש קושי מסוים בתהליך טיפולי. יחד עם זאת, כן ניתן למצוא תכנית טיפול ראויה בהתאם למצב ולכן חשוב להתייעץ עם מומחה מתאים.

מאמרים נוספים