נחירות פתרון

תוכן עניינים

נחירות פתרוןנחירות פתרון

כולנו נוחרים באופן כזה או אחר, אם זה אירוע חד פעמי או אם זאת בעיה כרונית. כאשר מדובר על בעיה כרונית שמפריעה לכם לתפקד או מפריעה לבן או בת הזוג שלכם לתפקד למחרת במהלך היום, הגיע הזמן שתפגשו רופא. עבור נחירות פתרון המשתנה מאדם לאדם, לפני מציאת הפיתרון יש למצוא את הגורם. יכול להיות שאתם נוחרים בגלל בעיה פיזית (מבנה) ויכול להיות שמדובר על הרגלים הפוגעים באיכות השינה שלכם.

 

מהי נחירה?

כמעט כולם נוחרים, זאת תופעה עם שכיחות גבוהה מאוד. עם זאת, כאשר הנחירות מהוות קשיים עבור בן או בת הזוג, פוגעת באיכות השינה ובכך פוגעת באיכות החיים זה הזמן לפנות לרופא. נחירות כרוניות יכולות להוביל לעייפות במהלך היום, מצב רוח ירוד, עצבנות וחוסר ביטחון במערכות יחסים. נחירה היא מצב בו האוויר בדרכי הנשימה לא זורם בחופשיות ונתקע בחסמים. כאשר האוויר לא זורם בצורה חלקה הוא גורם לרטט ברקמות שנמצאות בחלל הפה, האף והגרון. 

נחירות פתרון – למה אנחנו נוחרים?

נחירה מתרחשת בזמן שינה כאשר אוויר זורם דרך הגרון וגורם לרטט ברקמות. נחירות יכולות לפגוע באיכות השינה ולא רק שלכם, אלא למי שאתם חולקים איתה מיטה. רבים נוטים להתעלם מהסימפטום של נחירות, אבל נחירות יכולות להצביע על מצב בריאותי חמור כמו: השמנת יתר, מחסור בשינה, שינה בתנוחה לא נכונה, צריכת אלכוהול גבוהה או בסמוך לשעות השינה ודום נשימה חסימתי בשינה (OSA). נחירות יותר שכיחות בגילאי 50+ ובעיקר בקרב גברים. נחירות יכולות לנבוע מהסיבות שציינו, אך גם מסיבות פיזיולוגיות – מבנה הפנים. עבור נחירות פתרון שמשתנה מאדם לאדם, לכן כל טיפול הוא בהתאמה אישית ולאחר בדיקה מעמיקה הכוללת CT, לעיתים MRI, צילומי רנטגן, מעבדת שינה ועוד. הנה הגורמים הנפוצים לנחירות:

  • עודף משקל/ חוסר כושר גופני – גם אנשים בעלי מבנה גוף רזה יכולים לסבול מנחירות. ברגע שיש לאדם רקמת שומן וטונוס שרירים ירוד זה עלול להוביל לנחירות. כמו כן, נשיאת משקל באזור הצוואר והגרון מובילה לנחירות, חוסר פעילות גופנית ועוד.
  • גיל – כאשר אדם מגיע לגיל העמידה הוא בסבירות גבוהה יותר לסבול מנחירות. כאשר אנחנו מתבגרים אנחנו חווים שינויים פיזיולוגים כמו הצרות הגרון, טונוס השרירים יורד ועוד. בדרך כלל התופעה של נחירות צצה לאחר גיל 50 ובמקרה כזה שינויים בתזונה או תרגילים יכולים להקל על הבעיה.
  • מין – גברים נוטים לסבול מנחירות יותר מאשר נשים בשל מבנה הגוף של הגבר. לגברים יש מעברי אוויר צרים יותר מאשר נשים ולכן גברים בסבירות גבוהה יותר לסבול מנחירות. כמו כן, נחירות הן דבר תורשתי ככה שאם ההורים שלכם סבלו מנחירות, סביר להניח שגם אתם תחוו חוסר נעימות מהתופעה הזאת. 
  • מבנה – כאשר דרכי הנשימה חסומות באופן מולד (בעיות באף וסינוסים) זה מקשה על שאיפה. במקרים כאלה הפיתרון הוא לעבור ניתוח כירורגי על זה נדון בהמשך. 
  • אלכוהול, עישון ותרופות – צריכת אלכוהול מוגברת בסמוך לשינה ולקיחת תרופות הרגעה בעיקר יכולות לגרום להרפיית שרירים, מה שמוביל לנחירות. כמו כן, עישון ידוע במגרעותיו, עוד סימפטום שיכול להיווצר עקב עישון הוא נחירות. 
  • תנוחת שינה – אם אתם סובלים מנחירות, יכול להיות שהבעיה היא בכלל בתנוחה בה אתם ישנים. שינה על הגב גורמת לרפיון בגרון וחסימת דרכי הנשימה. לכן, מומלץ לאנשים הסובלים מנחירות לישון על צד הגוף או על הבטן. יש כריות מיוחדות אשר יכולות לעזור לכם לשמר את התנוחה המתאימה למניעת נחירות. כמו כן, יש "שיטות סבתא" בהן הנוחר מדביק כדורי טניס או כל דבר שיפריע לו לישון על הפיג'מה בחלק האחורי – בגב.

נחירות פתרון - דום נשימה חסימתי בשינהנחירות פתרון – דום נשימה חסימתי בשינה

דום נשימה חסימתי בשינה הוא הפרעת שינה המאופיינת עם אנשים הסובלים מנחירות. זאת בדיוק הסיבה שאסור לאדם להתעלם מנחירות כי לעיתים מדובר על בעיה רפואית חמורה. להפרעה זאת יש משמעות בריאותית והיא מהווה גורם סיכון לתחלואה עקב אי ספיקת לב, לחץ דם גבוה, לחץ דם תוך ריאתי ושבץ מוח. אחד התסמינים המעידים על ההפרעה הזאת היא הפסקות נשימה במהלך השינה. כאשר מדובר על תופעה שחוזרת למעלה מ-30 פעם מדובר על הפרעה קשה. תסמינים נוספים של התופעה הם: נחירות, תשישות, עייפות במהלך היום, יקיצות תכופות ועוד. כמו כן, התופעה יכולה להוביל למחלות לב, סוכרת, דיכאון, הפרעות בתפקוד המיני ועוד. 

ניתן לבחון האם ההפרעה קיימת במרפאה המתמחה בטיפולים לנחירות ודום נשימה חסימתי בשינה. האבחון מתבצע במספר שלבים, בין היתר בדיקת CT, בדיקה באמצעות סיב אופטי, MRI לעיתים ועוד. לאחר האבחון הרופא המטפל מתאים טיפול למצבו של הנוחר, החל מטיפולים טבעיים וכאשר מדובר על נחירות כרוניות הסבירות לטיפול כירורגי גדל. הטיפולים הכירורגיים מתבצעים ברובם בהרדמה מקומית בלבד ומשך זמן הניתוח כשעה עד שלוש שעות.

 

נחירות פתרון – ניתוחים

  • יישור מחיצת האף – יש לנו באף מעברים אשר מופרדים על ידי עצם וסחוס העוטף את המחיצה. כאשר המחיצה אינה ישרה היא פוגעת במעבר תקין של אוויר שיכול להוביל לנחירות. משך זמן הניתוח הוא כשעה ומתבצע בהרדמה חלקית או כללית. זמן ההחלמה הינו בין שבוע לעשרה ימים.
  • כריתת קונכיות תחתונות – במהלך הניתוח יבוצעו חתכים קטנים בתוך מחיצת האף, החתכים מסירים את הרקמות העודפות שהן למעשה הגורם לכך שאין מעבר תקין של אוויר. בדרך כלל ניתן יהיה לשלב בניתוח זה גם ניתוח סינוסים אשר גם הוא תורם ומשפר את איכות הנשימה.
  • ניתוח חך לוע – ניתוח כריתת לוע הוא במצב בו כורתים את השקדים כדי להגדיל את המקום לחלל האוויר לזרום. ניתוח זה נחשב ליעיל מאוד והוא מתבצע באמצעות לייזר או גלי רדיו. 
  • קידום לשון – במקרה בו הלשון גדולה ופוגעת בזרימת האוויר, אחת האופציות לניתוח היא קידום הלשון על ידי ניתוח לסתות או הקטנת הלשון. ניתוח זה נחשב למורכב יחסית ולרוב אם ישנן אלטרנטיבות יהיה עדיף לבחור בהן. 
  • ניתוח בית בליעה תחתון – ניתוח זה עובד בשלושה מוקדים, הרחבה, הקדמה וייצוב הלוע התחתון והלשון כדי לאפשר זרימת אוויר ופתיחת דרכי הנשימה למטופל.
  • השתלת גירוי עצבי היפוגלוסלי – הליך זה רלוונטי בעיקר עבור מי שסובל מדום נשימה בשינה. במהלך הניתוח יושתל התקן זעיר אשר מטרתו לזהות אי נשימה, ברגע בו נמצאה נשימה שאינה סדירה השתל מגרה את העצב אשר משפר את הנשימה.

אהבה ונחירות

עבור נחירות פתרון פיזי, ניתוח או כל תכשיר אחר שיכול להועיל. עם זאת, הנחירות יכולות גם להוביל למתחים בין בני הזוג. אם בן הזוג שלך נוחר, גם את סובלת לא פחות וחווה עייפות במהלך היום. צריך לזכור, הבעיה היא לא בן הזוג אלא בעיית הנחירות. התייחסו לטיפול ברצינות, הבינו את המצוקה בה נמצא בן הזוג שלכן, בן הזוג צריך להבין את המצוקה שלכן גם כן. מה שחשוב הוא לא לשמור בבטן, אלא לטפל בשורש הבעיה באופן זוגי. במסגרת האבחון רצוי שבן הזוג שאינו סובל מנחירות יגיע גם הוא למרפאה כדי לתאר את הנחירות בפני רופא מוסמך. 

מאמרים נוספים