אנשים רבים נהנים ממנוחה אחי יום עבודה, עם משקה או שניים (או שלושה), אך הדבר יכול להוות השפעה שלילית מאוד על השינה, היות ושתיית אלכוהול משפיעה על תופעת נחירות ועל איכות השינה.
הדברים נכונים גם עבור אנשים שבדרך כלל אינם נוחרים. על מנת להבין את הקשר בין אלכוהול ונחירות, יש להבין ראשית את השפעת האלכוהול על הגוף.
כאשר אדם שותה אלכוהול, בין אם מדובר בבירה, יין, או משקאות חריפים יותר, השיכרון מתחיל להתרחש בדרך כלל בתוך עשר עד עשרים דקות, והכבד נזקק לעד 14 שעות על מנת להסיר את האלכוהול מזרם הדם, ועל מנת שתפקודי המוח והשרירים ישובו למצב נורמאלי.
בעת השתייה, האלכוהול עובר דרך מערכת העיכול אל הדם, ובסופו של דבר מגיע אל המוח, שם הוא פועל כאפקט של הרפיה. כתוצאה מכך, כל השרירים בגוף נרגעים, כולל שרירי הפה והחלק האחורי של הגרון. שרירים אלו אחראים למרבית הקולות הקשורים לנחירות.
למה אנשים נוחרים?
כאשר שרירי הפה והחלק האחורי של הגרון נרגעים במהלך השינה, עלול המצב לגרום לחסימות של מעבר האוויר בגרון. כתוצאה כך, אנשים נוחרים מתקשים יותר לשחרר את האוויר דרך דרכי הנשימה החסומות באופן חלקי, כך שרקמת החיך הרכה ושרירי הגרון רוטטים ומובילים לנחירות.
אמנם גורם זה אינו הגורם היחיד לנחירות, אך הוא העיקרי. מסיבה זו, רוב האנשים נוחרים רק בעת שינה על גבם, היות ורקמת השריר הרגועה, כולל הלשון, יכולה ליפול לאחור ולחסום את הגרון.
הקשר בין שתיית אלכוהול ונחירות
אז עכשיו, כאשר ברור מדוע אדם נוחר, וכיצד פועלת השפעת האלכוהול על הגוף, מתברר יותר הקשר ההדוק בין אלכוהול ונחירות. ככל שאדם שותה יותר, שריריו נרגעים, ותופעת חסימה נוספת של דרכי הנשימה בחלק האחורי של הגרון מתרחשת.
מחקרים מוכיחים כי גם שתיית כמות מזערית של אלכוהול, נושאת את אפקט ההרפיה על שרירי הגרון והנשימה. משמעות הדבר היא כי כל אדם עלול לנחור לאחר שתיית אלכוהול, גם אם הוא אינו נוחר בדרך כלל. מסיבה זו, רופאים ומומחי שינה ממליצים להימנע מאלכוהול במשך כמה שעות לפחות לפני השינה. המלצה זו חלה במיוחד על אנשים הסובלים מבעיית נחירות.
בנוסף, קיימים הקשרים אחרים בין אלכוהול ונחירות. לדוגמה, אחוז גבוה למדי של אנשים אלרגיים לתרכובת כימית הקרויה טירוזין, ואשר נמצאת ביינות אדומים רבים. טירוזין נמצא אף בגבינה תוססת, ולכן יש להיות זהירים במיוחד בשילוב של השניים. תגובה אלרגית לטירוזין היא בדרך כלל די קלה, ורוב האנשים אפילו לא יבחינו באלרגיה, אך הדבר עלול בכל זאת להיות בעל השפעה דלקתית אשר מגביר יותר את הנחירות ומשבש את איכות השינה.
מה ניתן לעשות על מנת למנוע את השפעת השתייה על הנחירות?
ובכן, הדרך הבטוחה לטפל בבעיה היא להימנע לחלוטין משתייה לפני השינה. אך אנשים רבים אינם מוכנים או אינם מסוגלים לעשות זאת. אם אדם מסרב להימנע משתייה לפני השינה, יש מספר שיטות בהן הוא יכול להשתמש על מנת להפחית את השפעת האלכוהול על הנחירות. שיטה אחת היא לאכול יותר בזמן השתייה, כך שכמות האלכוהול הנספגת בגוף מוקטנת, והשפעותיו פוחתות.
אפשרות נוספת היא לשתות משקאות בעלי תכולת אלכוהול נמוכה יותר. כלומר, להימנע לחלוטין ממשקאות חריפים כבדים. אם אדם שותה יין, ועדיין נוחר, יתכן שעליו לעבור לשתיית בירה.
אמנם, אף אחת משיטות אלו לא תבטל לחלוטין את בעיית הנחירות הקשורה לאלכוהול, אך הן עשויות לפחות לאפשר את הפחתת רמת הנחירות ולספק שינה טובה יותר.
שתיית אלכוהול מהווה גורם סיכון להופעת נחירות, אך הרבה מעבר לזה
בשורות הקודמות עסקנו בתופעת הנחירות, מה הם הסיכונים השונים שטמונים בהופעת נחירות באופן קבוע, וכיצד שתיית אלכוהול עשויה להשפיע ולהגביר את תופעת הנחירות ואת הסיכון שבשתייה מרובה של אלכוהול. נכון, אלכוהול עשוי להשפיע על הנחירות ולהגביר אותן, ואף ליצור נחירות מסוכנות יותר ומסכנות חיים, אך לאלכוהול וצריכה גבוה ויום יומית של אלכוהול ישנם גם תופעות שליליות והרסניות אחרות על החיים שלנו.
מעבר לעובדה שצריכה יום יומית של אלכוהול מגבירה את הסיכוי לחוות נחירות, ומגבירה את הסכנה אשר טמונה בנחירות אלה, צריכה יום יומית של אלכוהול הוא דבר לא מומלץ בכלל, שכן אלכוהול נחשב לאחד החומרים הממכרים ביותר, על אף שהוא נחשב לחוקי במדינה ובתרבות שלנו, בשונה מחומרים ממכרים אחרים. צריכה קבועה של אלכוהול עשויה להגביר את הסיכוי לחלות במחלות לב בגיל צעיר, ולחוות התקף לב בגיל צעיר הרבה יותר מהגיל הממוצע לחטיפת התקפי לב. בנוסף, צריכה מופרזת וקבועה של אלכוהול עשויה לפגוע בצורה קשה בתפקיד התקין של הכבד שלנו. אלכוהול משפיע בצורה חזקה על תפקוד הכבד, וצרכני אלכוהול קבועים רבים מתמודדים לעתים קרובות עם השפעות רפואיות של צריכת האלכוהול על הכבד שלהם, דבר שבמקרים קיצוניים עשוי להוביל לצורך בביצוע שטיפת כבד. בעיות בכבד יכולות להוביל לאינספור מצבים רפואיים מורכבים כמו כבד שומני למשל ואף להגדיל את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.
לא רק הפסקת צריכת האלכוהול – אלו הם הצעדים הנוספים שתוכלו לבצע כדי להקטין ולהפחית את הנחירות
מלבד הפסקה או הקטנה של צריכת האלכוהול השבועית, ישנם מספר שינויים באורח החיים שנוכל לבצע כדי לשפר את מצב הנחירות, ועל מנת להקטין את הסיכון שנוצר כתוצאה מהם. מבין השינויים הללו שעשויים להשפיע בצורה חיובית על מצב הנחירות – ירידה במשקל, ביצוע פעילות ספורטיבית, הפסקת עישון סיגריות, וכיוצא בזאת.
אוהבים לשתות אלכוהול? טיפים למיגור ההרגל
אז כבר הבנו שצריכה של אלכוהול איננה מומלצת בטח לא בכמויות גדולות, לכן, מה שאפשר לעשות הוא פשוט להגביל את עצמכם למשקה או שניים בשבוע עם עדיפות ליין המביא איתו גם יתרונות מעבר לחסרונות.