נחירה הינה השמעת רעש במהלך השינה הנוצר בעקבות היצרות של דרכי האוויר באזור הלוע והגרון.
הרעש מגיע מאחורי הפה, במקום בו נפגשים הלשון, הענבל, החלק העליון של הגרון והחך.
הנחירות אינן רק מטרד מרעיש אלא עלולות להצביע על בעיות רפואיות שונות כגון תסמונת הדום הנשימתי.
ניתן לאבחן האם קיימות בעיות שינה במעבדות השינה ולטפל בהן באמצעות הטיפולים השונים.
במאמר זה נתרכז בעיקר ב"נחירות אצל נשים" ונרחיב בתחום על מנת לתת כה שיותר מענה ופתרונות.
נחירות אצל נשים בגיל המעבר
תופעת הנחירות קיימת בקרב שני המינים אך נפוצה יותר אצל הגברים. על פי הנתונים האחרונים כ- 60% מן הגברים נוחרים בזמן השינה. בקרב שני המינים ככל שעולים עם הגיל עולה תופעת הנחירות כאשר אצל נשים קיימת קפיצה משמעותית בנחירות אחרי גיל המעבר או נחירות בזמן הריון.
הגורמים לנחירות אצל נשים
קיימים מספר גורמים לנחירות:
- מבנה הפה- ענבל ארוך, חיך רפוי, חסימה באף, שקדים מוגדלים, לשון גדולה, צוואר קצר ושמן ועוד יכולים להתחכך אלו באלו, להצר את מעבר האוויר ולגרום לרעש הנחירות.
- עישון- ירידת כמות הניקוטין בזמן השינה גורמת לנחירות. כמו כן, עישון אקטיבי ופסיבי מגרים את האזור ועלולים לגרום לדלקת המצירה את דרכי האוויר העליונות.
- השמנה- עלייה במשקל הופכת את המעבר באף ובגרון לצר יותר, חוסמת את מעבר האוויר וגורמת לנחירות.
- גורמים נוספים- גודש באף, אלרגיות, הצטננות, אלכוהול, תרופות הרגעה ועוד.
נחירות כבעיה רפואית
נחירות אצל נשים – נחירות עלולות להוות סימן לבעיה רפואית הנקראת "דום נשימה בשינה"- האדם הישן נוחר ולפתע מפסיק לנשום למספר שניות, תופעה אשר יכולה להתרחש מספר פעמים במהלך הלילה.
ברגעים אלו לא מגיע מספיק חמצן אל המוח ועלולות להפריע בעיות רפואיות נוספות כגון: עייפות מצטברת, ירידות ועליות ברמת החמצן בדם, בעיות קשב וריכוז, עיכוב התפתחותי (אצל ילדים), קשיי נשימה, התקף לב, שבץ מוחי ואף מוות.
רוב האנשים הנוחרים לא סובלים מתסמונת דום נשימתית אך היא מאפיינת כ-6% מכלל האוכלוסייה ולכן חשוב לאבחנה. אבחון מהימן ניתן לבצע במעבדות השינה דרך הקופות השונות.
דום נשימה ונחירות בקרב נשים
תסמונת דום נשימה בשינה יכולה להוות סכנה בריאותית לשני המינים אך בקרב נשים צצות בעיות נוספות:
- מחקרים הראו כי דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לסכרת הריונית וללידה מוקדמת בקרב נשים בהריון.
- מחקרים מראים כי נשים הסובלות מתסמונת דום נשימה בשינה בדרגת חומרה גבוהה נמצאות בסיכון מוגבר לתמותה מגורמים קרדיווסקולאריים.
אפשרויות טיפול
קיימים שלושה סוגי טיפול בנחירות וטיפול בדום נשימה:
1. טיפולים התנהגותיים- שינויים התנהגותיים במספר תחומים יכולים להביא לשיפור משמעותי בתופעת הנחירות. שינויים כמו ירידה משמעותית במשקל, הימנעות משתיית אלכוהול לפני השינה או נטילת תרופות הגורמות לנחירות ( בעיקר תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים כמו הווליום) ולהתרגל לא לישון על הגב. נחירות אצל נשים מתאפיינים ברעש או בקשיים בשינה.
2. טיפולים פולשניים- במקרים בהם ישנה סכנה לדום נשימתי חמור או כאשר שאר הטיפולים נמצאו לא יעילים ניתן לבצע ניתוח רפואי. קיימות שלוש שיטות ניתוח המונעות נחירות כאשר כולן מאופיינות בכריתת הרקמות הרכות באזור הלוע. הטיפול באמצעות הניתוח מעניק פתרון ודאי לבעיה אך בחלק מן המקרים התופעה חוזרת לאחר מספר שנים.
3. התקנים חיצוניים- קיימים שני סוגים עיקריים של התקנים אשר מסייעים לנשימה חלקה ומונעים את תופעת הדום הנשימתי. הראשון הינו התקן דנטלי המתלבש על השיניים כגשר. ההתקן דוחף את השיניים התחתונות ומותח את הרקמות הרופסות ובכך פותח את מרחב הנשימה. ההתקן השני הינו התקן סיפאפ המולבש כמסכת פלסטיק על גבי האף. המסכה מזרימה אוויר בלחץ הדוחף את הרקמות הרופסות, מצמיד אותן לדפנות ומאפשר מעבר אוויר חלק.
בנוסף, קיימים אמצעים המקלים על חלק מהנוחרים, כגון מדבקות נגד נחירות, כרית נגד נחירות ושיטות שונות ברפואה משלימה נגד נחירות, כגון שיטת בוטייקו.
מעבדת שינה עבור נשים הסובלות מנחירות
השינה היא אחד הדברים החשובים והחיוניים ביותר לגוף האדם. למעשה, לשינה יש מגוון רחב של תפקידים הורמונליים, פיזיולוגיים, ביוכימיים וביולוגיים כאשר מחסור בשינה יכול להוביל למגוון עצום של בעיות רפואיות. בזכות השינה, אתם יכולים לצבור אנרגיה, ובכך, להתעורר ליום חדש, רעננים ומלאי אנרגיה לעשייה. כולנו הרי מכירים את התחושה של יום אחרי לילה בלי שינה. חוסר ריכוז, עייפות, חוסר אנרגיה ולפעמים אפילו עצבים. ישנן המון נשים הסובלות מנחירות, דבר העלול לפגוע בצורה ישירה באורך החיים שהן חוות בעקבות מחסור בשינה, וכתוצאה מכך, לחוות כל מיני סימפטומים כמו דיכאון, חרדה, תשישות וחוסר אנרגיה. נחירות אצל נשים יכולות להיווצר מכל מיני סיבות.
מהן הגורמים להופעה של נחירות אצל נשים?
ישנן מספר גורמים שונים, אשר, בעקבותם יופיעו נחירות אצל נשים.
- מבנה פה – בעיות במבנה הפה עלולות להזרים אוויר אל הריאות בצורה לא נכונה ולא יעילה, וכתוצאה מכך ייווצרו נחירות. שקדים מוגדים, גודש באף וענבל ארוך הן דוגמאות למבנה פה בעייתי העלול ליצור נחירות.
- ממשקל עודף – נשים עם משקל עודף לרוב יתמודדו עם נחירות בעקבות מעברי אוויר צרים.
- עישון ואלכוהול – עישון גורם לגירויים בדרכי האוויר ובכך יכולה להיווצר דלקת שעלולה לגרום לנחירות. כמו כן, גם שתיית אלכוהול (בעיקר לפני השינה) עלולה לגרום לנחירות.
למה חשוב לטפל בנחירות?
מעבר לעובדה שנשים הסובלות מנחירות נפגעות בצורה ישירה באורך החיים שלהם בעקבות עייפות מתמדת שפוקדת אותן, נחירות יכולות גם להעיד על מחלת דום שינה. מחלת דום שינה הינה מחלה נשימתית העלולה להגביר סיכוים לסוכרת הריונית, וכמו כן, לידה מוקדמת. נשים נוחרות עלולות לסבול גם מלחץ דם גבוה ועודף כולסטרול, דברים שעלולים לגרום למוות מוקדם.
איך מתבצע טיפול במעבדת שינה?
טיפול במעבדת שינה מתבצע בשלושה שלבים:
שלב ראשון – מבצעים שיחה וראיון עם מנהלי ממעבדת השינה ומוודאים שאתן אכן זקוקות לטיפול
שלב שני – בשלב השני מתבצע מעקב אישי שמבוצע בבית האישי שלך. הבדיקה תתבצע גם על ידי בן או בת הזוג, שכן גם הם יכולים להביא פרספקטיבה על שנתכן
שלב שלישי – בשלב השלישי תקבלו תוצאות והסבר, על השינה שלכן, והמלצות מדויקות לטיפול.
כמעט כולם נוחרים, אך יש אנשים שסובלים מנחירות כרוניות. נחירות כרוניות יכולות לגרום לפגיעה באיכות החיים של האדם ולהעיד על מצב בריאותי חמור. נחירות מפריעות גם לנוחר וגם למי שישן לידו, שכן איכות השינה נפגעת. על טיפול בנחירות במעלה אדומים נרחיב במאמר הבא.
טיפול בנחירות אצל נשים במעלה אדומים- מתי צריך?
נחירות כרוניות הן תופעה שפוגעת באופן משמעותי באיכות החיים. הנוחר, בדרך כלל סובל גם בדיכאון, בעצבנות, עייפות ולעתים גם בחרדות. גם מי שנמצא בסמוך לנוחר סובל מפגיעה באיכות השינה שלו. לעתים השהות עם נוחר כרוני יכולה להגיע למצב בלתי נסבל שפוגע ביחסים.
אבל איך יודעים מתי הנחירות הן כרוניות?
קודם כל, אם אתם סובלים מנחירות שחוזרות על עצמן מדי יום בעוצמה גבוהה, הדבר עלול להעיד על נחירות כרוניות. כמו כן, אם אתם סובלים מאחד הסימפטומים שציינו כמו דיכאון, עייפות, עצבנות או חרדות במגוון מצבים שונים כמו בעבודה או מול בן הזוג, הדבר עלול להעיד על נחירות כרוניות. בנוסף, ברגע שבן או בת הזוג של הנוחר, סובלים מהתופעה, הדבר עלול להעיד על נחירות כרוניות.
טיפול בנחירות אצל נשים במעלה אדומים- אבחון
אם אתם חוששים שאתם סובלים מנחירות אצל נשים כרוניות, אתם צריכים לפנות לרופא. תחילה הרופא יבצע אבחון. לשלב האבחון מומלץ להגיע עם בן או בת הזוג, על מנת שהרופא יוכל לשמוע כיצד הם חווים את המצב ובאילו תסמינים הבחינו. במהלך האבחון הרופא ישאל שאלות הקשורות להיסטוריה הרפואית של המטופל. בנוסף הרופא יבצע מספר בדיקות גופניות שונות על מנת לבדוק האם מדובר בגורמים פיזיים שגרמו לחסימה של דרכי הנשימה. כחלק מהאבחון, המטופל יבצע מספר בדיקות שונות כמו צילום רנטגן/ CT/ MRI, מעבדת שינה ועוד.
יכולות להיות סיבות שונות לנחירות כרוניות. יכול להיות שהמטופל סובל מדום נשימה חסימתי. יכול להיות מצב שמדובר בגורמים פיזיים כמו אלרגיות, סינוסיטיס, סטייה במחיצת האף, לשון גדולה, שקדים נפוחים, מבנה לסת ועוד. אפשרות נוספת שתגרום לנחירות כרוניות היא אורח חיים מסוים, לדוגמא, אנשים שסובלים מהשמנת יתר נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של נחירות כרוניות. לעתים זו יכולה להיות תנוחה מסוימת בה אתם ישנים. במקרה כזה, שינוי של התנוחה יוכל להפחית את עוצמת הנחירות ואת הכמות שלהן. באופן כללי, גם בקרב אנשים שלא סובלים מנחירות כרוניות, כאשר ישנים על הגב נמצאים בסבירות גבוהה יותר לנחירות. הסיבה לכך היא שבשכיבה על הגב מרפים את הלשון ומתבצעת חסימה של דרכי הנשימה. לכן במצב שסובלים מנחירות, מומלץ לשנות את התנוחה ולנסות לישון על צד הגוף או על הבטן.
קראו עוד: איך מפסיקים נחירות?
טיפול בנחירות אצל נשים במעלה אדומים- דום נשימה חסימתי
דום נשימה חסימתי הוא הפרעת שינה אשר אחד התסמינים שלה הוא נחירות. תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה מתבטאת בהפסקת נשימה במהלך השינה. התסמונת יכולה לחזור על עצמה במהלך הלילה והיא גורמת לפגיעה באיכות השינה. כאשר מופסקת הנשימה, רמת החמצן בדם יורדת וגורמת לחולה להתעורר. בדרך כלל, האדם אינו מודע ליקיצות אלה, אך הן פוגעות באיכות השינה שלו. האדם שסובל מהפרעה זו יחווה עייפות מתמשכת במהלך היום. אחד המאפיינים הבולטים של הפרעה זו הוא נחירות בעוצמה חזקה מאוד. הפרעה זו מתבטאת גם בכאבי ראש, צרבות, יובש בפה, השתנה מרובה במהלך הלילה ודחף מיני מופחת. הפרעה זו יחסית נפוצה, במיוחד בקרב שמנים ויותר בקרב גברים. על פי מחקרים רבים הפרעת שינה זו קשורה למחלות לב וכלי דם.
יש שני סוגים מרכזיים של דום נשימה חסימתי-
- אפניאה- נגרמת בעקבות רפיון של השרירים והרקמות בגרון למשך מספר שניות .
- היפופניאה- חסימה חלקית של כניסת אוויר. במצב זה המטופל יכניס כ-50% אוויר או פחות ממה שאמורים להכניס בשינה.
ניתן לטפל בדום נשימה חסימתי על ידי שינוי אורח חיים, אך קיימים מקרים בהם יהיה צורך בטיפול כירורגי.
טיפול בנחירות אצל נשים במעלה אדומים- דרכי טיפול
קיימות שתי דרכי טיפול מרכזיות האחת על ידי לייזר והשנייה כירורגית. קיימות גם אפשרויות טיפול נוספות. ריכזנו לכם את דרכי הטיפול בנחירות במעלה אדומים-
- טיפול בלייזר
אחת האפשרויות לטיפול בנחירות במעלה אדומים היא על ידי לייזר. טיפול זה לא מתאים לכולם ורק לאחר האבחון תוכלו לדעת האם אתם מתאימים אליו או לא. טיפול בנחירות על ידי לייזר הוא טיפול שנמשך בין 15 דקות לבין 30 דקות. במהלך הטיפול, הרופא מכוות את החך על ידי לייזר. כיווץ החך נועד לאפשר זרימת אוויר תקינה יותר. הלייזר למעשה מצר את הרקמות ומקשה את החך הרך. טיפול בנחירות על ידי לייזר אינו דורש זמן החלמה.
- טיפול כירורגי- טיפול כירורגי הוא טיפול שמתבצע רק כמוצא אחרון כשאין ברירה. קיימים טיפולים כירורגיים שונים. התסמינים של המטופל והבדיקות שביצע הם אלה שישפיעו על הטיפול הכירורגי שיתבצע.
- יישור מחיצת האף- הטיפול הנפוץ ביותר. בין הנחיריים, יש עצם מפרידה וסחוס שעוטף את המחיצה. קיימים מקרים רבים בהם מחיצת האף אינה ישרה. במצב כזה המחיצה עלולה להפריע למעבר אוויר תקין לדרכי הנשימה. כתוצאה מכך נגרמות נחירות. יישור מחיצת האף הוא ניתוח שמתבצע בדרך כלל עם הרדמה כללית ואורך כשעה. ניתוח זה מצריך זמן החלמה של כעשרה ימים.
- כריתת שקדים- במקרים מסוימים השקדים הם אלה שחוסמים את דרכי הנשימה. במצב כזה הפתרון יהיה לבצע ניתוח כריתת שקדים או הסרה של השקד השלישי בלבד. ניתוח כריתת שקדים נחשב לניתוח פשוט יחסית. ניתוח זה מצריך זמן החלמה בין שבוע לעשרה ימים.
- קידום לסתות- לעתים הגורם לנחירות הוא מבנה הלסת. במצב כזה יש לבצע ניתוח של קידום לסתות. ניתוח קידום לסתות הוא ניתוח פולשני בו מקבעים את הלסת במקום חדש. על ידי קידום הלסת מאפשרים מעבר תקין של אוויר בדרכי הנשימה.
- בית בליעה תחתון- ניתוח בית בליעה תחתון נועד לפתיחת דרכי הנשימה של המטופל. ניתוח זה עובד בשלושה מוקדים- הרחבה, הקדמה וייצוב הלוע התחתון והלשון. על ידי כך מאפשרים זרימת אוויר תקינה בדרכי הנשימה.
- השתלת גירוי עצבי היפוגלוסלי- כפי שציינו קודם, לעתים הגורם לנחירות הוא תסמונת דום נשימה חסימתי. במצב כזה ניתן לטפל על ידי השתלת גירוי עצבי היפוגלוסלי. בניתוח זה, מושתל שתל זעיר. תפקידו של השתל הוא לפקח על אי נשימה סדירה. כאשר הנשימה אינה סדירה, השתל מגרה את העצב. על ידי כך ניתן לשפר את הכנסת האוויר לדרכי הנשימה.
- מכשיר נשימה CPAP- עוד דרך לטפל בנחירות היא על ידי מכשיר נשימה CPAP. מכשיר נשימה זה הוא למעשה מסכת שינה. המכשיר פועל על ידי מפוח והוא מחדיר אוויר בכמות גבוהה לדרכי הנשימה לאורך הלילה. על ידי כך הכנסת האוויר לדרכי הנשימה משתפרת באופן משמעותי והנחירות פוסקות.
- אפשרויות נוספות
אפשרות נוספת היא לטפל בנחירות על ידי תכשירים שונים או על ידי שינוי באורח חיים. לדוגמא, במצב בו הנחירות נגרמות בעקבות אלרגיות, ניתן להשתמש בתרסיס אף ייחודי הכולל סטרואידים. על ידי כך האלרגיות נרגעות והכנסת האוויר לדרכי הנשימה משתפרת. כמו כן ניתן להיעזר במדבקות, לשנות את הרגלי השינה, להימנע מצריכת אלכוהול כמספר שעות לפני השינה, להפסיק לעשן, לשנות את התזונה ועוד.