אלרגיה היא תופעה נפוצה הגורמת לסימנים שונים אצל הסובלים ממנה. הסימן העיקרי לאלרגיה הוא הופעת נזלת וגודש באף, והגורמים העיקריים לאלרגיה הם אבק, פריחה בעונות המעבר, פרוות בעלי חיים, טחב וחלקיקים נוספים המופיעים באוויר.
האלרגיה היא בעצם תגובה דלקתית של הגוף למזהם כלשהו, המתבטאת באופן מוגזם ובמקרים אלו גורמת בעיקר לנזלת. אחד הסיבוכים העיקריים של האלרגיה הוא הופעת נחירות, הנגרמות בעיקר בגלל הגודש באף והנזלת הרבה.
בדרך כלל אין צורך לטפל באנשים הסובלים מאלרגיה, והסימנים חולפים ברגע שמופסקת החשיפה לאלרגן. עם זאת, במקרים קשים ניתן לטפל בסימפטומים על ידי תרופות מתאימות.
איך אלרגיה גורמת לנחירות?
כאשר אלרגן כלשהו חודר לדרכי האוויר, הוא גורם להופעת תהליך דלקתי שמוביל להתנפחות של מוקוזת האף והגרון ולהיצרות דרכי האוויר. ההיצרות שנגרמת כתוצאה מהאלרגיה גורמת כמובן להופעת נחירות. במקרים כרוניים של אלרגיה, המצב עלול להחמיר עד הופעת דום נשימה חסימתי, ולכן חשוב לאבחן את המצב ולטפל בו במידת הצורך. ככל שהתגובה האלרגית חריפה יותר, דופן דרכי הנשימה מתנפחת בצורה מאסיבית יותר והנחירות מוחמרות.
מלבד המנגנון הדלקתי, אלרגיה גם יוצרת גודש באף, המגביר גם כן את הסיכון להופעת נחירות. מכיוון שבמהלך השינה אנו נושמים בעיקר מהאף, גודש באף "מכריח" את הגוף לנשום דרך הפה, דבר שיוצר לחץ שלילי על החיך וגורם לחסימת כניסת האוויר ולהופעת הנחירות.
בדיקת אלרגיה לכל אדם הסובל מנחירות
אנשים רבים סובלים מאלרגיה, ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקת אלרגיה בכל אדם המתלונן על נחירות. מדובר בבדיקה פשוטה ביותר המתבצעת במרפאת אלרגיה וניתן לקבל תשובות באופן מיידי. במקרה שאכן מדובר באלרגיה כגורם להופעת הנחירות מומלץ להתחיל בטיפול על מנת להפסיק את הנחירות ולשפר את איכות השינה.
הטיפול באלרגיה
ברגע שאלרגיה מתבטאת בנחירות ובהפרעה לשינה, חשוב מאוד לטפל בה. הטיפול באלרגיה פשוט ביותר וכולל:
- הסרת האלרגן מהסביבה – פעמים רבות מדובר באלרגן סביבתי הגורם להופעת הנחירות. לאנשים הסובלים מאלרגיה מומלץ לישון בחדר "נטול אלרגנים" ונקי, ללא שטיחים או חפצים אחרים שעלולים לאגור אבק או אלרגנים. במידה וקיימת חיית מחמד בבית, רצוי לחנך אותה שלא לעלות על המיטות, מכיוון שפרווה היא אלרגן ידוע. כמו כן, רצוי לשמור על החדר מאוורר במהלך היום אך לסגור אותו בשעות הערב על מנת למנוע כניסת אבקנים.
- טיפול באנטי-היסטמינים נזאליים – קיימים תכשירים אנטיהיסטמינים לשימוש מקומי דרך האף. מדובר בתרסיסים העוזרים להפחית את התהליך הדלקתי באופן מקומי, ולא גורמים למעורבות סיסטמית ולכן יעילים ביותר.
- טיפול בכדורי אנטיהיסטמינים – במידה והטיפול המקומי לא מוצלח, ניתן לטפל באמצעות כדורים. הטיפול בכדורים לא מומלץ לטווח הארוך אך יכול לעזור במקרים של התפרצויות של אלרגיה.
- סטרואידים – משמשים בעיקר כטיפול מקומי על ידי משאפים, אך במידה והטיפול לא עוזר ניתן להשתמש בהם לתקופה קצרה באופן סיסטמי דרך הפה.
- במקרים קיצוניים, ניתן לבצע טיפול שנקרא אימונותרפיה בו "מחנכים" את הגוף להתמודד עם האלרגן. זהו טיפול בן מספר שלבים המתבצע במרפאת אלרגיה, ובו מזריקים למטופלים את האלרגנים הרלוונטים באופן מבוקר תוך מספר מפגשים. מינון האלרגן עולה בהדרגה ממפגש למפגש, ובדרך זו ניתן לחזק את סבילות הגוף לאלרגן ובסופו של דבר להביא לסיומה של האלרגיה. בשנים האחרונות מנסים לבצע טיפול זה גם על ידי טיפות, הננטלות באופן עצמאי על ידי המטופל 6 ימים בשבוע למשך פרק זמן ארוך, במטרה לפתח סבילות חיסונית לאלרגן.
אומנם אלרגיה היא תסמונת רפואית שמעודדת נחירות, אך מספר שינויים באורח החיים עשויים לסייע גם כן
כפי שהצלחנו להבין וללמוד מקריאת השורות הקודמות, אלרגיה מהווה גורם ישיר וחד משמעי להופעת נחירות במהלך השינה, שכן אלרגיה מגבירה את הגודש הקיים באף, ומפריעה לזרימת האוויר התקינה דרך מערכת הנשימה שלנו. אלרגיה היא ללא ספק קפיצת מדרגה שעשויה לעורר את הפרעות השינה, הנחירות, וכיוצא בזאת, והטיפול באלרגיה עשוי לסייע לכם להתמודד עם הפרעות השינה השונות והנחירות הקיימות בחיים שלכם. אולם, ישנם עוד צעדים פשוטים הכרוכים בשינוי אורח החיים, זאת כאשר שינויים אלה אמורים לעשות פלאים יחד עם הטיפול באלרגיה. להלן מספר שינויים באורח החיים, שינויים שעתידים ואמורים לסייע לכם בהתמודדות עם נחירות והפרעות השינה השונות:
- פעילות גופנית – בריאה בכל אלמנט של החיים שלנו, אך במיוחד כאשר מדובר על נחירות והפרעות שינה
על היתרונות והצדדים החיובים של עשיית פעילות גופנית באופן קבוע אין על מה להרחיב, זאת בשל העובדה שהמודעות העולמית לחשיבות של ביצוע פעילות גופנית סדירה היא מודעת שקיימת בעולם המערבי כיום. פעילות גופנית היא אכן חשובה לאורח חיים תקין ולשגרת חיים בריאה. אולם, אחד הדברים שלא לקחתם בחשבון בכל הנושא של פעילות גופנית, זו העובדה שפעילות גופנית סדירה עשויה לסייע לכם בהתמודדות עם הפרעות נשימה בשינה, נחירות, וכיוצא בזאת. מחקרים רבים מראים את הקשר שבין ביצוע פעילות גופנית, בעיקר אירובית, על הפסקת נחירות, ובעיקר, על שינה יותר תקינה ויותר רציפה. - שגרת שינה סדירה – דבר שלא הנחתם לעצמכם כמה הוא חשוב לשינה סדירה
אחד הדברים שאנשים נוטים לזלזל בהם בכל הנוגע לשינה סדירה והתמודדות עם הפרעות שינה כגון נחירות זה שעות שינה סדירות. שינה בשעה קבועה, וקימה בשעות קבועות לאורח השבוע, עשויים לסייע ולשפר לכם בהתמודדות עם הפרעות שינה ונחירות שמגיחות לחייכם.
סובלים מאלרגיות? טיפים להפחתת הסיכוי להיווצרות של אלרגיות
אם אתם יודעים מה הגורם לאלרגיה שלכם, תוכלו כמובן להיערך לזה. למשל, יש אנשים שאלרגיים לבדים מסוימים ואז כדאי לבחור בבדים אחרים על פניהם. בנוסף, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי או אלטרנטיבי למניעת אלרגיות.