אבחון וטיפול בנחירות באמצעות מעבדת שינה או מכון שינה

תוכן עניינים

 

מעבדת שינהתופעת הנחירות הינה תופעה נפוצה המאפיינת כ 50% מכלל האוכלוסייה. בדרך כלל מי שסובל מהנחירות הם אלה שישנים לצידו של הנוחר, ומעבר למפגע הרעש אין בעיות נוספות.

אולם, אחוז מסוים מקרב הנוחרים נוחר עקב בעיה הנקראת הפסקת נשימה. בעיה זו טומנת בחובה סיכון בריאותי, ולכן חשוב לאבחנה, ובמידה והיא קיימת, לטפל בה. הדרך לאבחן את בעיית הפסקת הנשימה בשינה היא באמצעות בדיקה במעבדת שינה (או מכון שינה).

מהם הסיכונים הגלומים בהפסקת נשימה המצריכים בדיקה במעבדת שינה או מכון שינה?

הפסקת נשימה הינה הפסקה קצרצרה של נשימה במהלך השינה. הסובלים מהבעיה לרוב אינם מרגישים דבר ואינם מודעים לבעייתם. במהלך השינה גורמת הפסקת הנשימה ליקיצות מרובות, ירידה באיכות השינה, צורך בהליכה לשירותים בלילה, יובש בפה, עייפות במהלך היום וגם נחירות. תופעות אלה משמשות גם כסימפטומים המסייעים לאבחנת הבעיה ומטופלות במרכזים ייעודים כגון מכון שינה או מעבדת שינה.

להפסקת הנשימה יש גם סיכונים. הסיכונים המשמעותיים הם פגיעה מצטברת מבחינה בריאותית. הסובלים מהתופעה נוטים לפתח לחץ דם גבוה, סיכון מוגבר לשבץ מוחי, אירועי לב, נטייה להפרעות קשב וריכוז, מצב רוח ירוד, עייפות כרונית אשר עלולה לגרום לריבוי תאונות בעת נהיגה, ועוד.

מה כולל האבחון במעבדת שינה?

כאמור, את קיום התופעה של הפסקת נשימה ניתן לבדוק על ידי צוות של מעבדת שינה. בעוד שיש בדיקות מסוימות הנערכות במעבדת שינה ודורשות מהנבדק להישאר לישון במעבדה עצמה, הרי שהטכנולוגיה החדישה והמתקדמת מאפשרת קיום בדיקות של הפסקת נשימה בשינה גם בבית הנבדק.

מכון שינה: כיצד מתבצעת הבדיקה?

בערב הבדיקה מגיע הנבדק אל המעבדה או מכון שינה. הנבדק מחובר על ידי טכנאי המעבדה למערכת ממוחשבת לרישום השינה. לאחר שהנבדק מחובר למערכת הוא חוזר לישון כרגיל במיטתו שלו.

ישנה חשיבות רבה מבחינת מהימנות ואיכות הבדיקה דווקא לכך שהבדיקה נערכת כאשר האדם ישן במיטתו. כאשר האדם ישן בביתו איכות השינה טובה במידה ניכרת מאשר כאשר הוא ישן במיטה זרה, ובמיוחד במעבדת שינה. למחרת היום מחזיר הנבדק את הציוד למעבדת השינה. הרישומים הממוחשבים שנערכו במהלך הלילה מפוענחים על ידי טכנאים המומחים לנושא זה.

התוצאות המפוענחות מועברות אחד מרופאי המכון, אשר קובע את האבחנה, ובמידה ונדרש טיפול, נקבעות גם דרכי הטיפול.

מהו הטיפול הניתן על ידי מכון שינה לתסמונת הפסקת הנשימה?

במידה ונדרש טיפול, הוא ניתן על ידי הרופא במעבדת השינה, ופעמים רבות גם המעקב נערך על ידי רופא המעבדה. הטיפול בתסמונת ניתן באמצעות מכשיר המחובר לאף. המכשיר נקרא: CPAP – Continuous Positive Airways Pressure . הטיפול הוכח כיעיל מאד ולמעשה פותר את הבעיה.

המכשיר מאפשר הזרמה של אוויר מהחדר בלחץ חיובי דרך צינור המוחדר לאף. מעל הצינור מחוברת מסיכה שאוטמת פתחי בריחת אוויר, ומבטיחה כי האוויר הנקי ייכנס כולו לאף. הזרימה של האוויר אינה מאפשרת לדרכי הנשימה העליונות להיסתם ובכך מונעת את הפסקת הנשימה.

בזכות הבדיקה נמנעות כל התופעות הבלתי רצויות של הבעיה: המטופל אינו חווה עוד עייפות במשך היום ומרגיש רענן וערני בשעות העירות. חל שיפור ביכולת הריכוז והתפקוד וכן במצב הרוח. השינה היא רציפה ואיכותית. אין נחירות, ונמנעים הסיכונים הבריאותיים הנלווים כלחץ דם גבוה, הפרעות בקצב הלב וכדומה.

כיצד מתבצעת התאמת המכשיר לחולה?

בפגישה הראשונה עם תום שלב האבחון מגיע הנבדק לפגישת מדידה, בה מותאם לו מכשיר וכן לחץ האוויר במכשיר בהתאם לנתוניו של החולה. החולה נשלח לביתו, ובהתאם לדיווחיו נערכות התאמות עד למציאת המסכה שעונה באופן הטוב ביותר לצרכיו.

כאשר נמצאת המסכה המתאימה יכול המטופל לרכוש את המסכה כך שתשמש אותו באופן קבוע. מסכות ה CPAP ממומנות על ידי קופות החולים.

טיפול בבעיות נחירה אחרות בעזרת מעבדת שינה

מעבדות השינה מסייעות גם במציאת דרכים להקלת הנחירה גם לאנשים שאינם סובלים מהפסקת נשימה, ושבעייתם סובבת סביב בעיית הרעש בלבד.

כיצד נוכל לבחור את מעבדת השינה הנכונה ביותר עבורנו?

שאלה חשובה שחוזרת על עצמה במקרים רבים שבהם אנחנו נתקלים באנשים שמתמודדים עם הפרעות שינה שונות לדוגמת נחירות, דום נשימה, או הפרעות שינה כלליות זו השאלה הבאה – כיצד נוכל לבחור את מעבדת השינה ורופא השינה הנכון ביותר עבורנו. בסופו של דבר, במדינת ישראל קיימים מעבדות שינה רבות, חלקן פרטיות וחלקן ציבוריות, והבחירה במעבדת השינה שנלך אליה לצורך אבחנה וטיפול של הבעיה הרפואית שקיימת אצלנו עשויה להיות קשה מאוד לעתים קרובות.

בשל כך, ריכזנו עבורכם מספר המלצות וטיפים, המלצות שיכולות להיות מועילות מאוד כאשר אנחנו בוחרים לפנות למעבדת שינה. כך נבחר את מעבדת השינה הטובה ביותר –

  • בחירה על סמך המלצות – בסופו של דבר דעת הקהל לעולם לא טועה. טרם בחירת מעבדת השינה אליה תלכו, נסו לבדוק עם חברים/ מכרים/ קרובי משפחה שפנו לאבחון וטיפול במעבדת שינה. במידה שישנה המלצה שחוזרת על עצמה, כדאי לכם לשקול את ההמלצה הזו ברצינות.
  • בקשו לראות תעודות ואסמכתאות – אנשים רבים מתביישים לבקש תעודת הסמכה או תעודת כשירות כאשר מדובר על בחירת מעבדת שינה. אולם, אין בכך בושה בכלל, שכן, כל מעבדת שינה או רופא שינה אשר מכבדים את עצמם, חייבים להחזיק בידם תעודות שונות שמראות כי קיימת ההשכלה, והידע המקצועי הנדרש עבור פתיחת מעבדת שינה.
  • קשר אישי עם הרופא המטפל הוא חשוב – בסופו של דבר, פנייה למעבדת שינה עשויה להיות חוויה קשה ומטלטלת עבור אנשים רבים, שחוששים כל מהלך חייהם מפניה למעבדת שינה. זו בדיוק הסיבה שהקשר מול הצוות הרפואי שעתיד לטפל בכם הוא חשוב מאוד. נסו לראות כי אתם סומכים על האדם שעומד בפניכם, שהוא משרה בכם רוגע, ושאתם מוכנים לעבור איתו את התהליך הזה.

בנוסף, תוכלו לדבר עם אנשים שאתם מכירים וכמובן לנסות לברר קצת יותר לעומק ברשת האינטרנט על מעבדות שינה מומלצות. חשוב לברר לפני הבחירה איך התהליך עובד, איזה מידע תוכלו לקבל תוך כדי ובסיום התהליך ובאיזה אופן אפשר לטפל בבעיה שלכם לאחר מכן.

 

מאמרים נוספים