כך תתמודדו עם אסתמה עונתית וטריגרים סביבתיים

תוכן עניינים

אסתמה היא מחלה נפוצה למדי. על-פי מחקרים עדכניים, בין 5% ל-10% מהישראלים לוקים בה. השכיחות שלה גבוהה יותר אצל ילדים ובני נוער, אבל יש גם מבוגרים שמתמודדים עם התקפים שמקשים על הנשימה. היכרות עם הטריגרים שמגדילים את הסיכון להתקף מסייעים לחיות נכון עם המחלה, עם מינימום הפרעה לשגרה, וכדאי כמובן גם להכיר את הטריגרים הסביבתיים. כמו כן כדאי לדעת שבשנים האחרונות פותחו שיטות חדשות לטיפול במחלה, כשהמטרה היא צמצום תדירות ההתקפים למינימום ובמקביל הפחתת מידת החומרה של כל התקף. כאן בעמוד תמצאו מידע מפורט בשני הנושאים המשמעותיים האלה.

מהי אסתמה?

אסתמה היא מחלה דלקתית שפוגעת בסימפונות – אותם "צינורות" שמעבירים אוויר בין קנה הנשימה לבין הריאות.

התסמינים הם קוצר נשימה, "צפצופים" בזמן הנשימה, שיעול טורדני וליחה. המאפיין העיקרי שלה הוא תקופתיות: בדרך כלל יש פרקי זמן שבהם החולה כלל לא סובל מתסמינים, אבל יש גם תקופות שבהן התסמינים מופיעים ואפילו לעיתים קרובות.

חשוב להדגיש שאמנם בדרך כלל אפשר לחיות עם התסמינים, אבל קוצר נשימה קיצוני שלא משתפר תוך זמן קצר מחייב פינוי מידי לחדר מיון! ללא טיפול חירום, התקף אסתמה חמור עלול להוביל לאי ספיקה נשימתית, וזהו מצב מסכן חיים!

האם אסתמה היא מחלה עונתית?

באופן עקרוני התקף אסתמה עלול להתרחש בכל אחת מעונות השנה. יחד עם זאת אחד הגורמים להתקפים הוא אלרגנים שונים, והם כן יכולים להיות עונתיים. הדוגמה הנפוצה היא אבקנים של עצים ופרחים שמשתחררים לאוויר בכמויות גדולות יחסית במהלך האביב. לכן, לקראת תחילת העונה שמתאפיינת בפריחה משמחת אבל גם בסיכון מוגבר להתקפי אסתמה כדאי להתייעץ עם רופא ריאות מנוסה על-מנת להגיע ערוכים.

מהם הטריגרים הנפוצים להתקפי אסתמה?

טריגר שכיח ונפוץ במיוחד הוא אבק. לכן, חשוב לשאוב אבק לעיתים קרובות וגם להימנע מפריטים קולטי אבק כמו בובות פרווה, וילונות, שטיחים וכו'. עישון (כולל פסיבי) מהווה גם הוא כמובן טריגר, ועוד המלצה היא לנקות את הפילטרים של המזגנים לפחות פעם בחודש.

טריגר נוסף שכדאי למזער את החשיפה אליו הוא כימיקלים חזקים – שנמצאים גם בחומרי ניקוי אגרסיביים וגם בחומרי בישום. גם סטרס הוא טריגר להתקפי אסתמה במקרים מסוימים.  

איך לשלוט על המחלה ולא לתת לה לשבש את שגרת החיים?

אסתמה היא כאמור מחלה שניתנת לשליטה. האמצעי הנפוץ ביותר הוא משאף. למעשה יש מספר סוגים של משאפים: יש כאלה שמכילים חומר שמרחיב את הסימפונות, אחרים מכילים חומר שמפחית את התהליך הדלקתי בסימפונות, ויש גם משאפים עם שני סוגי החומרים ביחד.

טיפול מסוג אחר מיועד למי שלא מצליחים לאזן את האסתמה גם עם שימוש במשאף, כלומר סובלים מהתקפים רבים יחסית. הטיפול הוא טיפול ביולוגי, והיישום הוא בהזרקה אחת למספר שבועות.

ד"ר אברהם רמי אונטרמן מומחה מחלות ריאה אמון הן על אבחון מדויק בכל גיל והן על התאמת הטיפול המיטבי לכל חולה באסתמה.

מאמרים נוספים