תופעת הנחירות נפוצה מאוד. כ-60% מהגברים ו-40% מהנשים סובלים ממנה בעוצמות גבוהות, מה שמפריע לשינה לעצמם ולסובבים אותם, ולעתים מהווה סיבת פנייה לבדיקת רופא.
נחירות חזקות יכולות להעיד על הפרעת נשימה חסימתית בשינה בצורה משמעותית ויש לכך השלכות לא מעטות על הבריאות, על התפקוד היומיומי וגם על תוחלת החיים.
הגורם העיקרי לנחירות הוא התרופפות של דפנות דרכי הנשימה העליונות באזור הלוע והחיך. האוויר אותו אנו נושמים גורם לרעד של הדפנות הרופפות שמתבטא בנחירות.
במצבים בהם התרופפות הדפנות היא משמעותית או כאשר דרכי הנשימה צרות, עלול להיווצר מצב של חסימה מוחלטת של דרכי הנשימה או הפסקה ממושכת של הנשימה. לא תמיד קיים קשר ישיר בין נחירות לבין הפסקת נשימה בשינה. לא כל מי שנוחר סובל גם מדום נשימה.
אבחון הפרעות שינה ואופן הטיפול
כדי לאבחן את מאפייני הנחירות וכדי להחליט על סוג הטיפול המתאים, האדם הנוחר עובר בדיקת שינה במעבדת שינה או בביתו הפרטי. הבדיקה קובעת האם האדם סובל מהנחירות בלי הפסקות נשימה או שהוא סובל מדום נשימה בשינה.
הבדיקה קובעת גם את חומרת התסמונת בהתאם למספר הפסקות הנשימה, הירידה בחמצון בזמן השינה ועוד. להלן הטיפול השונים המוצעים לאנשים שסובלים מהפסקות נשימה בשינה או מנחירות:
- התקן דנטלי (התקן לקידום הלסת)- זהו סד לפה דמוי פלטה ליישור שיניים שתפקידו לקדם את הלסת התחתונה ועל ידי כך פתיחת דרכי האוויר קלה יותר. את הסד שמים בפה במהלך השינה.
- טיפולים כירורגים- כגון ניתוח UPPP, טיפול אחד נעשה על ידי רופא אף אוזן גרון שגורם לסילוק חסימה בדרכי האוויר. טיפול נוסף הוא סילוק של הרקמה הרכה העודפת באזור החיך הרך והענבל. טיפול אחר הוא שימוש בגלי רדיו לצורך צמצום של רקמת החיך הרך. עוד טיפול הוא כירורגיה של הלסתות שמיועדת למיקום קדמי קבוע של לסת אחת או של שתי הלסתות, מה שמצריך שינוי בתווי הפנים.
- טיפולים התנהגותיים- הימנעות משינה על הגב, הורדה במשקל, הימנעות משתיית אלכוהול ומנטילת כדורי שינה או שימוש במכשיר C-PAP למניעת קריסה של דרכי אוויר התקן דנטלי כטיפול בבעיות שינה.
התקן דנטלי מטפל בבעיות שינה
התקן דנטלי הנו סד המוכנס לפה בזמן השינה, מקדם את הלסת התחתונה ופותח את דרכי האוויר. ישנם סוגים שונים של התקנים דנטליים למטרת טיפול בהפרעות שינה (דום נשימה ונחירות) והם פועלים באותה שיטה. סד דנטלי גורם להזזת הלסת התחתונה קדימה ומקדם את בסיס הלשון שמחובר ללסת התחתונה.
קידום בסיס הלשון יוצר הרחבה של דרכי האוויר בבסיס הלשון ובלוע, יוצר הקלה בהזרמה של האוויר ומוריד את מספר הנחירות ואת עוצמתן. כשהאדם קם בבוקר, הוא מוציא את הסד מפיו והלסת התחתונה שבה למקומה הטבעי.
את ההתקן הדנטלי בונים תוך התאמה אישית לנתוני המטופל. ההתקן מורכב משתי פלטות אשר מחוברות ביניהן באמצעות מנגנון שמקדם את הלסת התחתונה באופן הדרגתי קדימה ולצדדים. התקן דנטלי אינו דורש טיפול שיניים מקדים והשימוש בו הוא פשוט מאוד.
בניגוד להליכים כירורגיים, התקן דנטלי כטיפול בבעיות שינה אינו פולשני כלל. ההתקן הוא הפיך ולא צריך לעשות כל שינוי קבוע בלסתות או בשיניים. לעומת מכשיר ה-C-PAP אשר משמיע רעשים ומפריע לשינה, התקן דנטלי אינו מרעיש כלל. להתקן הדנטלי ישנן תופעות לוואי אחדות אך הן קלות וחולפות בתוך זמן קצר.
תופעות הלוואי כוללות יובש בפה, בלשון ובשפתיים, שינויים בהפרשת רוק, רגישות קלה בשיניים ותחושה של אי נוחות בלסתות בזמן ההתעוררות.
ראו גם:
טיפולים ופתרונות טבעיים לנחירות