הרטבת לילה יכולה להיות תופעה מדאיגה, אך היא נפוצה במיוחד בקרב ילדים שישנים עמוק. לעיתים קרובות, תיעלם הבעיה מעצמה. אך עד שזה יקרה, מדובר בתופעה איתה יש להתמודד מחדש בכל לילה.
היא נפוצה בקרב ילדים קטנים, אך יכולה לעיתים להימשך לתוך גיל ההתבגרות. מתן תמיכה ועידוד רגשי יכולים לעזור לילד להרגיש טוב יותר ולהתגבר על מבוכתו, עד להפסקה מוחלטת של התופעה.
מדובר למעשה בהטלת שתן לא רצונית, במקרים בהם הגוף אינו מצליח לשלוט על הסוגרים בזמן השינה. בקרב ילדים, הבעיה הבסיסית הראשונית, היא חוסר היכולת שלהם להכיר במסרים הנשלחים ממערכת העצבים, על ידי שלפוחית מלאה, אל מרכזים במוח בזמן השינה.
מעבר לחוסר הנוחות הברור אותה גורמת הרטבה לילית, מופיעים אצל הילד גם תופעות של חוסר בטחון עצמי, לצד חששות העלולים לגרום לו לנדודי שינה, היסוס לפני שינה במקומות אחרים, ותחושות של מבוכה ואשמה.
אבחון וטיפול בהרטבת לילה
במקרים בהם סובל הילד מהרטבה תכופה המדירה שינה מעיניו, ומפריעה לשלוות נפשו, מומלץ ליצור קשר עם הרופא על מנת לקבל יעוץ. כמו כן, יש לקבל יעוץ רפואי גם במקרים בהם נמשכת הרטבת הלילה מעבר לגיל חמש. לעיתים נדירות, תימשך התופעה גם מעל לגיל 18.
הטיפולים הרפואיים הניתנים לפתרון בעיית ההרטבה עלולים להיות ממושכים ולכן נדרשים מוטיבציה ושיתוף פעולה מלא מצד המשפחה והילד.
בעולם הרפואה, מאמינים המומחים כי הרטבת לילה יכולה להיות קשורה למתח נפשי, כגון הולדת אח או אחות חדשים, או תהליך גירושין בו נמצאים ההורים. בנוסף, מזהירים המומחים כי יתכן שמדובר גם בסימן להתעללות מינית.
לעומתם, סוברים מומחים אחרים כי אין שום קשר בין לחץ נפשי להרטבה, ולדעתם מדובר פשוט בסימפטום טבעי ונורמאלי של תהליך ההתבגרות, או אפילו תופעה שעוברת בתורשה.
אירועי ההרטבה מתרחשים בדרך כלל בעיקר בשליש הראשון של השינה. אך יחד עם זאת, דפוסי השינה בקרב ילדים שמרטיבים, אינם שונים מדפוסי השינה בקרב ילדים שאינם מרטיבים. כאשר מגיעה השלפוחית לנפחה המרבי, זה הזמן בו מתרחשת ההרטבה.
קיימים מיתוסים בשפע להסברת תופעת הרטבת לילה. לעיתים קרובות, הקשבה למיתוסים במקום לדעה רפואית מוצקה, מונעת מהילדים לקבל את העזרה המתאימה.
יש להדגיש, כי בשום מקרה ובשום אופן, אין לנזוף או להעניש ילד שמרטיב את המיטה. לא רק שהדבר לא יפתור את הבעיה, היא עלולה להחריף.
אין גישה אחת לטיפול בהרטבת הלילה, אך ברוב המקרים, מומלץ לנסות שילוב של טכניקות לעזרה עצמית, כגון הגבלת כמות המשקאות בשעת הערב. במיוחד מומלץ להימנע ממשקאות המכילים קפאין, המעודדים יצור של שתן.
תופעה של הרטבה משנית, במידה והיא מופיעה, מתחילה לאחר תקופה ארוכה של יובש, קרוב לשישה חודשים, והיא יכולה להיות מופעלת על ידי סוג מסוים של מצוקה נפשית, כגון ילד הסובל התעללות מילדים אחרים, או מעבר לסביבת מגורים חדשה.
בקרב משפחות מרובות ילדים, נפוצה יותר תופעת ההרטבה, אשר עשויה להיות גם תופעה תורשתית. לעיתים קרובות ניתן למצוא הרטבה לילית בקרב ילדים שאחד מהוריו, או שניהם, סבלו מהרטבה בילדותם.
רוב ההורים סוברים כי הרטבת לילה קשורה לגמילה מחיתולים, אלא שחשש זה חסר אחיזה במציאות. אין 'עשה ואל תעשה' בשיטות לגמילת הילד. במרבית המקרים, הרטבת לילה היא בעיה פיזית שנובעת משיבוש במנגנון האוטומטי של הרפלקסים, האחראים לשליטה בשלפוחית השתן.
מחקרים שפורסמו לאחרונה, ממליצים על טיפול אלטרנטיבי בהרטבת לילה. טיפול באמצעות היפנוזה, או טיפול באמצעות דיקור סיני נמצאו יעילים לפתרון הבעיה. יחד עם זאת, יש להדגיש שעדיין מדובר בטיפולים ניסיוניים שעדיין לא הוכחו מדעית ולפיכך דורשים מחקר מעמיק נוסף.