ביעותי לילה הם הפרעות בשינה שבהן אנשים יכולים פתאום להזדקף במיטה, לבכות, לצעוק, להיאנח ולמלמל, אך מבלי להיות ערים באמת.
למעשה, חוקרים חושבים על ביעותי לילה כעל תקלות מסתוריות המתרחשות בדרך כלל בין שלבי השינה.
סיוט אחד עשוי להימשך בין חמש לארבעים וחמש דקות, וכאשר הוא מסתיים האדם שב לישון כאשר לרוב הוא אינו זוכר את האירוע, או שהוא זוכר במעורפל סוג של חלום מפחיד.
הגורמים לביעותי לילה וכיצד ניתן למנוע אותם
לא קיימת דרך מוחלטת למנוע את ביעותי הלילה, היות ולא ידוע מה בדיוק גורם להם. מה שידוע הוא כי הביעותים אינם מציגים בעיה רפואית ואף לא פחד או כעס על משהו או מישהו.
הביעותים עלולים להתרחש לאחר צפייה בסרט או תכנית טלוויזיה מפחידים, או בעקבות חוויה רגשית מטלטלת.
ביעותי לילה עלולים להיגרם בשל לחץ, מחלה, תרופות מסוימות, קפאין, נדודי שינה, אלכוהול או לוח זמנים של שינה שאינו יציב ואינו מספיק. הפתרון להדיפת הביעותים הוא הקניית הרגלי שינה קבועים עם שגרת שינה מרגיעה תוך הקצאת מספיק שעות שינה.
במקרים מסוימים, ביעותי הלילה עלולים להיות מופעלים באמצעות דום נשימה בשינה, הפרעה רצינית אך ברת טיפול, אשר גורמת לחסימת קטעים בדרכי הנשימה בזמן השינה, מה שמקשה על הנשימה הסדירה וגורם למצב של ערנות חלקית שמאפשרת ביעותים.
תסמיני ביעותי לילה
בנוסף להתקפים של פחד בזמן השינה, ביעותי הלילה מציגים תסמינים נוספים כגון קצב לב ונשימה מוגברים, והזעה מוגברת.
הביעותים הטיפוסיים מתחילים בדרך כלל כתשעים דקות לאחר ההירדמות וגורמים לאדם להיות מבולבל ולא להגיב לגירויים. למרות שנראה כי הוא ער, הוא אינו מודע לנוכחות אנשים בחדר ובדרך כלל אינו מדבר.
במהלך ביעותי לילה, אדם עשוי להציג את התסמינים הבאים:
- להתיישב במיטה
- לצרוח או לצעוק
- להזיע, לנשום בכבדות ולסבול מדופק מואץ
- קושי בהתעוררות
- גילויי אלימות
- בהייה בעיניים פעורות.
ביעותי לילה עשויים להתרחש לאחר צפייה בסרט או תכנית טלוויזיה מפחידם, או בשל חוויה רגשית.
טיפול בביעותי לילה
במקרים רבים, אין צורך בביצוע בדיקות או קבלת אבחון, אך אם מדובר בביעותי לילה מתמשכים, סיוע של טיפול פסיכולוגי עשוי להיות נחוץ ומועיל.
אם הביעותים נמשכים מספר פעמים בשבוע, מדובר בהפרעת שינה ויש להיבדק על ידי רופא על מנת לשלול הפרעות אפשריות אחרות אשר עלולות גם הן לתרום לביעותים.
למרבה הצער, לא קיים טיפול הולם לביעותי לילה, אך ההיבט המרגיע שלהם הוא הידיעה כי הם אינם מזיקים. אם ביעותי הלילה מתרחשים לעיתים קרובות, משבשים את השינה, גורמים לפחד ללכת לישון, מובילים לאלימות או פציעה, ומופיעים שוב ושוב על פי אותו דפוס, יש להתייעץ עם רופא לשם קבלת טיפול.
במקרים חמורים, בהם משפיעים התקפי הביעותים על הפעילות היומיומית, ניתן לקבל מרשם לתרופות נוגדות דיכאון לשם טיפול זמני. תרופות טריציקליות בדרך כלל נרשמות רק לתסמינים חמורים המשפיעים על זמני הערות.
תרופות בנזודיאזפינים משמשות להפחתת ביעותי לילה, אך נרשמים כצורת טיפול בהפרעה זו רק לעיתים נדירות.
אם ילד סובל מביעותי לילה תכופים אשר מתרחשים בזמנים קבועים מידי לילה, שבירת דפוס המעגל עשויה להועיל.
יש להעיר את הילד כרבע שעה לפני המועד הצפוי של ההתקף, במשך שבעה ימים, ובכך לשבור את דפוס השינה במידה מספקת על מנת לעצור את ההתקפים מבלי להשפיע על איכות השינה.
על הקשר בין הרפואה המשלימה לבין ביעותי לילה
למי ממכם שלא מכיר – הרפואה המשלימה מהווה מעין רפואה אלטרנטיבית, אשר דוגלת בכך שלכל מחלה או תסמונת רפואית, יש קשר למצב הנפשי של אותו האדם שסובל ממנה. כך למשל, הרפואה המשלימה תתייחס לכל מחלה שמופיעה, כטריגר שמונע מפער נפשי כלשהו. הרפואה המשלימה מדברת על כך שלכל המחלות הרפואיות שקיימות, כנראה ישנו טריגר אשר מונע מהרגשה של רגשות כאלה – חרדה, דכאון, לחץ, סטרס נפשיים, מניה דיפרסייה, ועוד רגשות נוספים.
מבחינת ביעותי הלילה, מטופלים רבים שמתמודדים עם תופעה של ביעותי לילה באופן שגרתי, מבינים מהר מאוד כי הרפואה הקלאסית אינה מספיקה על מנת להתמודד עם ביעותי הלילה במקרים אלה. אותם המטופלים, מבינים מהר מאוד כי ביעותי הלילה מהווים למעשה סוג של ביטוי לרגשות חרדה, התקפי זעם, דכאון, ונוספים. וכך למעשה הרפואה המשלימה, מהווה תשתית טובה מאוד ומועילה עבור אותם האנשים, וזאת כדי לטפל באותם הרגשות שצפים אצלם, בתקווה שהתמודדות עם אותם הרגשות זו פעולה שתוביל להקטנת ביעותי הלילה. איזה טיפולים של הרפואה המשלימה מתאימים לאנשים שסובלים מביעותי לילה?
רפלקסולוגיה עבור אנשים שסובלים מביעותי לילה
רפלקסולוגיה זה למעשה מעין טיפול המתבסס על מגע, אש נועד על מנת להרגיע ולהפיג את המתחים השונים ששרויים במערכת העצבים שלנו – המערכת בגוף שלנו שתפקיד להעביר אותות חשמליים לכל האזורים בגוף. טיפול ברפלקסולוגיה הוא טיפול אשר מתבצע בקליניקה, אך לאחר מכן מדובר למעשה על טיפול שניתן להמשיך באופן עצמאי בבית.
הומאופתיה עבור אנשים שסובלים מביעותי לילה
טיפול נוסף ברפואה השלימה שמתאים לאנשים שסובלים מביעותי לילה. במסגרת טיפול זה, המטופל ייפגש עם הומאופת, ובהתאם למצב, ההומאופת יבנה טיפול רגשי שמתאים לאותו האדם, ועשוי לסייע לו בהתמודדות עם ביעותי הלילה.
לסיכום, תופעת ביעותי לילה יכולה להיווצר בשל מגוון רחב של סיבות ולכן חשוב לבחור את הטיפול הראוי בהתאם למצב הנפשי והפיזי של אותו אדם. טיפולים שונים נמצאו יעילים במקרים רבים של ביעותי לילה ולכן לא מומלץ להזניח את הבעיה.